Kracht On Tour: Solution Salon

Stadsdeel Nieuw-West: meer vrouwenemancipatie in Amsterdam

Donderdag 22 september werd de allereerste “Kracht on Tour Solution Salon” gehouden. Deze bijeenkomst, georganiseerd door het SPE Amserdam en Woman Inc, had als doel om het Amsterdamse bedrijfsleven op te roepen meer vrouwen een kans te geven binnen hun organisatie. Met succes!

Koffie, thee en koekjes staan op een tafel klaar gezet. De toonbank van de balie ligt vol met naamkaartjes. De zaal stroomt langzaam vol. Toch een mooie opkomst. Op de beamerscherm trekt de eerste dia van de PowerPoint al de aandacht. Er staat groots: ‘Kracht on Tour Solution Salons’ op. Op de muren hangen posters met dezelfde titel, maar er staan ook quotes onder van een bedrijven waarom zij diversiteit en vrouwenemancipatie graag willen promoten in hun bedrijf. Want daarvoor zitten we hier bij elkaar. Een enthousiaste en energieke groep, vrouwen – en een paar mannen – die de emancipatie van de Amsterdamse vrouw een warm hart toedragen.

Het doel van deze bijeenkomst, georganiseerd door het SPE en WOMAN INC., is om Amsterdamse bedrijven en organisaties te informeren over de mogelijkheden om werkplekken of ervaringsplekken voor vrouwen te creëren en over te halen dit ook daadwerkelijk te doen. Dit is ook hard nodig, zo blijkt ook vanochtend weer.

 

“Wat deze vrouwen drijft is de wil om zicht te ontwikkelen”

 

Vrouwen denken, helaas, nog steeds dat ze niet kunnen werken.
Naima Azough, dagvoorzitter en projectleider van het SPE, spreek zich hierover uit in positieve en krachtige termen: ‘dat vrouwen nog steeds zo denken is zo jammer, omdat juist deze vrouwen zoveel te bieden hebben voor de Amsterdamse samenleving’. Haar eigen moeder werkte hard en kon goed koken zo laat ze de zaal weten. Maar belangrijker nog, haar moeder was een voorbeeld voor haar kinderen. Juist doordat ze keihard werkte om de eindjes aan elkaar te kunnen knopen. Dit raakt gelijk het doel van deze ochtend. Want, hoewel Kracht on Tour door het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap is opgezet om vrouwen te helpen om bij bedrijven binnen te komen, lijkt dit doel tijdens deze ochtend haast ‘slechts’ een zeer positief neveneffect.

 

“De Kracht on Tour deals zijn overeenkomsten met lokale organisaties en het bedrijfsleven waarin organisaties zich verplichten vrouwen een kans te geven binnen de organisatie”

 

Zoals ook de manager van vrouw en vaart Joke Kop stelt: ‘het gaat eigenlijk over de ontwikkeling van vrouwen, over het zelfvertrouwen van vrouwen en psychologisch weerbaar genoeg zijn in het leven überhaupt’.

Bij ons komen vrouwen die niet weten waar ze moeten beginnen. Maar wat hen drijft is de wil om zich te ontwikkelen. Ze worden geholpen hun eigen potentie in te zien. Deze vrouwen komen bij ons tot de realisatie dat zij wel degelijk mooie en zinvolle competenties bezitten die zij kunnen inzetten in een baan. Ondanks het gebrek aan een glimmend CV. Zij hebben alleen wat meer begeleiding en hulp nodig. Er druppelen nog steeds mensen binnen. Zo gaat dat bij dit soort bijeenkomsten.

Toch zitten we hier allen bij elkaar om grote groepen vrouwen aan een werkplek of ervaringsplek te krijgen. Dit komt omdat werken een geweldig middel is om juist die vaardigheden, die Joke Klop noemde, aan te leren. Amy Mante-Adu van Publinc en projectmedewerker bij het SPE stelt echter dat “ondanks dat iedereen de positieve effecten van werken op emancipatie erkent is het voor veel vrouwen nog altijd zeer lastig is om zich ergens tussen te komen”.

Kracht on Tour wil vrouwen hierin te hulp schieten. Vrouwen die solliciteren lopen vaak vast in een doolhof van regels, CV’s en sollicitatiebrieven waardoor zij de hoop kunnen opgeven. Kracht on Tour wil dit doolhof omzeilen door direct met het Amsterdamse bedrijfsleven, de gemeente Amsterdam en Amsterdamse welzijnsorganisaties deals te sluiten.

De Kracht on Tour deals zijn overeenkomsten met lokale organisaties en het bedrijfsleven waarin organisaties zich verplichten vrouwen een kans te geven binnen de organisatie. De deals gaan over het creëren van kansen.

 

“Het gaat eigenlijk over de ontwikkeling van vrouwen, over het zelfvertrouwen van vrouwen en psychologisch weerbaarheid”

 

Kracht on Tour is een prachtige manier om vrouwen een kans te bieden omdat het open van aard is. Elk bedrijf kan een steentje bijdragen om vrouwen een kans te geven. En dit kan op zoveel verschillende manieren. Niet alleen werkplekken maar ook initiatieven op het gebied van vrijwilligerswerk, trainingen of cursussen worden met open armen ontvangen.

 

“Kracht on Tour is een prachtige manier omdat het open van aard is. Elk bedrijf kan een steentje bijdragen om vrouwen een kans te geven. En dit kan op zoveel verschillende manieren”

 

De gemeente Amsterdam zelf laat ook weten vol achter dit project te staan en laten dit blijken door het budget van Kracht on Tour, dat door het ministerie beschikbaar is gesteld, te verdubbelen zodat nog meer vrouwen geholpen kunnen worden.

En het werkt. Het stadsdeel Nieuw-West wil twee werkplekken creëren en voorzitter dagelijks bestuur van het stadsdeel, Achmed Baâdoud roept de rest van de stadsdelen in de gemeente Amsterdam ook op allemaal werkplekken te creëren voor dit geweldige project. Naast de inzet van de gemeente Amsterdam hebben zich ook al 12 bedrijven gemeld, waaronder; Hema, Asito, Olympia uitzendbureau en de Robert Kranenborg Academie. Deze bedrijven willen gezamenlijk ongeveer 35 vrouwen een kans geven. Nu al een geweldig resultaat! Maar het kan altijd beter.

Wilt u ook meedoen aan dit project om meer vrouwen een kans te geven op de arbeidsmarkt? Of bent u nieuwsgierig naar de mogelijkheden over wat uw organisatie kan doen om bij te dragen aan de emancipatie van de Amsterdamse vrouw?

Kijk dan op SPE.nl of Krachtontour.nl.
Of bel het SPE: tel. 020-540 85 95.